February 5

iStock_000016945377Medium

De-a lungul anilor s-a observat ca in tarile dezvoltate inaltimea si greutatea oamenilor a crescut in special in secolul 19. In decursul secolului 20, pe masura ce populatia si-a atins potentialul genetic maxim pentru inaltime, greutatea a inceput sa cresca disproportionat de mult fata de inaltime ducand la obezitate.

Numerele reprezentand cresterea ponderala, aflate in continua crestere, au fortat Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare pe 12 iunie 1997 epidemia globala de obezitate iar de atunci se estimeaza ca numarul persoanelor obeze a depasit deja 1,5 miliarde.

Cu toate ca acasta era considerata o problema doar in tarile instarite, incetul cu incetul au fost acaparate in acest trend si celelalte tari, in special zonele urbane ale acestora.

Pana in 1980 mai putin de una din 10 persoane era obeza iar daca tendinta actuala continua sa evolueze putem aprecia ca aproximativ 2 din 3 persoane vor ajunge sa aibe o problema de greutate. Cel mai mare procent de obezitate se regaseste in America unde aproximativ 65% din populatie este considerata supraponderala si aproximativ 34% este considerata obeza.

S-a estimat ca persoanele obeze mor cu 8-10 ani mai devreme decat semenii lor care reusesc sa isi mentina greutatea in limite normale, statistici similare dealtfel cu celele ale fumatorilor.

Cu toate ca este greu sa gasim o explicatie universala pentru problemele de sanatate legate de greutare datorita factorilor socio-economici si culturali, proliferarea si impactul obezitatii variaza foarte mult printre tarile europene, America de Nord si Africa. (imaginea reprezinta zonele de abundenta alimentara de pe planeta – colorate in verde si zonele de infometare colorate in maro).

undernourished_world_map

Cu toate ca Europa este si ea foarte afectata de acest curent putem afirma ca a rezistat mai mult probabil datorita faptului ca a avut obiceiuri alimentare diferite (subiect care va fi dezbatut pe viitor); orasele de aici au fost construite inainte de aparitia automobilului; traiul, munca si comertul se realizau la distanta iar sedentarismul era un lucru foarte rar intalnit.

Unele diferente culturale ar trebui luate in considerare pentru a putea intelege problemele legate de greutate si raspandirea obezitatii. De exemplu, consumul masiv si ideea de a avea o anumita „cantitate pt banii tai” este mult mai inradacinata in unele tari decat in altele. In plus, efectele legate de imitarea unui stil de viata vestic este deasemenea diferit, depinzand de gradul de receptie si adoptare a acestor noi obiceiuri care includ consumul de fastfood, sucuri si diferite gustari.

Adevarul este ca schimbarea tehnologica a avut impact major asupra cresterii in greutate, aproximativ 40% fiind atribuita inovatiei in agricultura si 60% fiind atribuita dcaderii activitatii fizice.

In concluzie, cu toate ca tratarea obezitatii la o scara asa e de mare reprezinta o sarcina colosala, extrem de dificila este important de a nu confunda aceasta problema cu una personala, scara la care aplicabilitatea este mult mai simpla, mai usoara si la care fiecare poate munci in mod individual, prin eforturi proprii pentru a ajunge pe calea cea buna.

Deci , in loc de a ne trezi coplesiti de statistici deprimante sau de a ne pierde in teorii despre pierderea greutatii cel mai bine ar fi sa ne insusim niste idei de baza despre o nutritie corecta si practicarea regulata a unui sport care sa ne permita si sa ne asigure un nivel de sanatate mai bun, lucru care ar conta enorm indiferent la kilogramele la care ne aflam astazi.